Natuurijs

De IJzeren Man in Vught

Deze mooie plas water is eind 19e eeuw ontstaan door afgravingen voor zandwinning. Reeds decennia is het een bekende plek voor waterrecreatie. Zwemmen, duiken, zeilen en natuurlijk schaatsen. Onze VIJC schaatsclub deelt het gerenoveerde clubgebouw met de zeil- en zwemvereniging. Het clubhuis heeft een eigen toegang en en heet voor ons de ‘Bindplaats’. Hier binden wij onze schaatsen onder en kunnen we van kleedkamers, toiletten en douches gebruik maken. Wanneer de dikte van het natuurijs het toelaat organiseren wij de Rondetocht (NB01) over dit prachtige meer.

Veilig natuurijs?

Schaatsen op natuurijs is prachtig. Heerlijk om na vele baantjes op kunstijs weer deze plas op te kunnen. Onze ijsmeesters meten op diverse plaatsen de ijsdikte. Pas bij voldoende dikte (10 cm.) keuren we het ijs goed. Maar altijd schaatst je op eigen risico.
Onze vrijwilligers halen ‘s winters de schuiven uit de kast en gaan met de sneeuwborstelmachine aan de slag om uiteindelijk een mooie baan van 3,6 km. te maken. Geniet je van deze baantjes? Een vrijwillige donatie is altijd welkom. Meehelpen vegen mag natuurlijk ook. Samen maken we er altijd graag een mooie winter van zodra het ijs dit toelaat.
onze mooie plas

Inschrijven voor een Rondetocht?

Na aankondiging van de tocht kan iedereen zich inschrijven op De Rondetocht De IJzeren Man (NB01) via de website www.schaatsen.nl. Voor deze officiële rondetocht met natuurlijk een mooie medaille is een ijsdikte van min. 12 cm. vereist. Op de dag van de tocht sluit de inschrijving om 9 uur. Onze prijzen zijn € 8,= (volwassenen) en € 4,= (kind t/m 14 jaar). Mocht de tocht onverhoopt moeten worden afgelast, dan ontvang je het bedrag terug onder inhouding van € 1,00.
We hebben een ronde van 3,6 km. uitgezet. Keuze uit 10 – 18 – 25 – 50 – 75 – 100 km. Starttijden: tussen 10.00 – 14.00 uur. Eindtijd 17.00 uur. Startplaats links van het Strandpaviljoen Vught, Boslaan 47.
Voor elk uur (vanaf 10.00 uur) geven we max. 500 startkaarten uit.

Na betaling kunt u het e-ticket uitprinten en als stempelkaart gebruiken. Het is dus niet nodig het e-ticket in te wisselen tegen een stempelkaart, je kunt direct het ijs op en de route schaatsen. Vouw het e-ticket op in 2 stappen met de stempelkaart aan de buitenkant. Als u de ronde een aantal maal hebt geschaatst en wilt stoppen, kunt u het e-ticket inleveren bij het startpunt “De Bindplaats” (‘Start’) en krijgt u de fel begeerde medaille.
ijskaart

Bereikbaarheid

Allereerst: kom als het ook maar even mogelijk is, zoveel mogelijk op de fiets of met het OV. De ervaring leert dat de parkeerplaatsen al heel snel vol raken, de laatste keer al om half 10. De gemeente zal zo goed mogelijk aan de Boulevard tussen nummers 11 en 12 een fietsenstalling plaatsen.
Bereikbaarheid met het OV: buslijn 140 naar Tilburg vanaf station ‘s-Hertogenbosch, vertrek om het hele uur, in 14 minuten naar halte Snippenlaan (Restaurant de 4 Kolommen aan de N65). Vanaf daar precies 1 km. de Boslaan in NW-richting aflopen. Terug gaat de bus op .43.
Er is ook een buurtbus, lijn 207 naar Cromvoirt. Deze vertrekt ma t/m za om .52 van het Bossche centraal station naar halte Boslaan X Lunettenlaan waar je meteen op het ijs stapt. Terug om .28.
Station Vught is geen handig aankomststation.

Schaatsen slijpen ?

Met natuurijs willen schaatsen snel bot worden. Schaatsen slijpen kan bij Hans Hairwassers in Vught. Bel voor een afspraak 073 656 1457. Eventueel zet hij er ook nieuwe rondingen in.

onze ijsmeesters
Een deel van uw natuurijs commissie, (c) VIJC 2021