De IJzeren Man in Vught

Deze mooie plas water is eind 19e eeuw ontstaan door afgravingen voor zandwinning. Reeds decennia is het een bekende plek voor waterrecreatie. Zwemmen, duiken, zeilen en natuurlijk schaatsen. De schaatsclub deelt een recent gerenoveerd clubgebouw met onder andere een zeil- en zwemvereniging. Het clubhuis heeft een eigen toegang en heet voor ons ‘De Bindplaats’. Hier binden wij onze schaatsen onder en kunnen we van toiletten en douches gebruik maken. Wanneer de dikte van het natuurijs het toelaat organiseren wij toertochten over dit prachtige meer.

Veilig natuurijs?

Schaatsen tijdens de winter op natuurijs is prachtig. Heerlijk om na vele baantjes op kunstijs weer de plas op te kunnen. Onze ijsmeester meet bij vorst het ijs. Pas bij voldoende dikte kan het ijs worden vrijgegeven en zetten we een ronde uit van 3,6 kilometer. Altijd schaatst men op eigen risico. De vrijgave is echter voorwaarde voor het organiseren van een officiele rondetocht met natuurlijk medailles. Onze club met vrijwilligers haalt ’s winters de bezems uit de kast en gaat met de gedoneerde sneeuwschuifmachine aan de slag om mooie baantjes te maken. Geniet je van deze baantjes? Een vrijwillige donatie is altijd welkom. Meehelpen vegen mag natuurlijk ook.

Inschrijven voor een Rondetocht?

*** I.v.m. de verlengde Corona-maatregelen kan onze Rondetocht NB01 tenminste t/m 9 februari 2021 geen doorgang vinden *** 

Na aankondiging van de tocht via www.schaatsen.nl kan iedereen zich inschrijven op De Rondetocht De IJzeren Man (NB01). Op de dag van de tocht sluit de inschrijving om 9 uur. Maar ter plekke een stempelkaart kopen is natuurlijk ook mogelijk.
Onze prijzen zijn € 8,= (volwassenen) en € 4,= (kind) Mocht de tocht onverhoopt moeten worden afgelast, dan ontvang je resp. € 7,= resp. € 3,= terug. Na betaling kunt u het e-ticket uitprinten en als stempelkaart gebruiken. Het is dus niet nodig het e-ticket in te wisselen tegen een stempelkaart, je kunt direct het ijs op en de route schaatsen. Vouw het e-ticket op in 2 stappen met de stempelkaart aan de buitenkant. Als u de ronde een aantal maal hebt geschaatst en wilt stoppen, kunt u het e-ticket inleveren bij het startpunt ‘De Bindplaats’ (‘Start’) en krijgt u een herinneringsmedaille. Bereikbaarheid met het OV: buslijn 140 naar Tilburg vanaf station ‘s-Hertogenbosch, vertrek om 3 min. over het hele uur, in 14 minuten naar halte Snippenlaan (Restaurant de 4 Kolommen aan de N65). Vanaf daar precies 1 km. de Boslaan in NW-richting aflopen. Terug gaat de bus op .43.

Met natuurijs willen schaatsen snel bot worden. Schaatsen slijpen kan bij Hans Hairwassers in Vught. Bel voor een afspraak 073 656 1457. Eventueel zet hij er ook nieuwe rondingen in.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly