Jeugd-schaatsen en kleding

schaatsen
Bij de Vughtse IJsclub schaatsen we op noren. Als je net begint met schaatsen dan adviseren we combi-noren. Deze combi-noren geven meer steun aan je enkels en zijn vaak verstelbaar. Zeker als de voeten nog groeien is dit erg handig. De merken Viking, Nijdam en Fila hebben goede combi-noren: deze zijn soms ook te vinden via Marktplaats. Mocht je geen eigen noren willen/kunnen kopen dan heeft de Vughtse IJsclub ook een ‘schaatsbank’ waar je combi-noren kunt huren voor € 20,-. Je betaalt € 50,- borg en wanneer je de schaatsen weer inlevert, ontvang je € 30,- terug. Maak een afspraak met de beheerder van de schaatsbank Aad Smid, 06-19134751.
De schaatsbank heeft geen skeelers.

Ook is er in Zaltbommel een winkel ( Stehmann Sport 2000) die is gespecialiseerd in schaatsen. Hier kun je goede schaatsen kopen en je kunt hier ook thermoplastische (klap)schaatsen huren ( dit is voor gevorderden). Hiervoor betaal je wel aanzienlijk meer dan bij de VIJC-schaatsbank, de prijs varieert van € 125,- tot € 200,- voor één seizoen. Het voordeel is dat de schaatsen van (ook) van goede kwaliteit zijn en (ook) tijdens het schaatsseizoen geruild mogen worden als je voeten ‘er uit’ gegroeid zijn.

Als je niet op het ijs staat met je schaatsen, doe dan schaatsbeschermers om. Dit om de ijzers te beschermen en scherp te houden. Na het schaatsen droog je je schaatsen af met een (hand)doek en gaan ze (in een doek of in speciale stoffen beschermers) in je tas.

Ook adviseren we je om je schaatsen regelmatig te laten slijpen. Tijdens het seizoen helpt de vereniging je daarbij. Dan kondigen we aan dat het ’schaatsen slijpen’ is op zondag in het Sportiom en slijpen ervaren leden je schaatsen. Door mee te kijken kun je het dan ook leren.

Wil je zelf je schaatsen gaan slijpen, dan kun je een braamsteentje, slijpsteen en slijptafel aanschaffen. Kijk daarvoor eens in de winkel of vraag advies.

Helm en handschoenen verplicht !
Schaatsen en skeeleren leer je met vallen en opstaan. Om na het vallen weer op te kunnen staan, is het dragen van een helm tijdens het schaatsen verplicht; ijs of asfalt is namelijk heel hard. Handschoenen draag je niet alleen tegen de kou, maar ook om je handen te beschermen tegen het koude ijs en (heel soms) tegen de scherpe ijzers van andere schaatsers.

Clubkleding
Voor de jeugd die in het Sportiom schaatst biedt de Vughtse IJsclub (bij voldoende voorraad) een schaatsjack te huur aan, in de klassieke VIJC stijl: zie de eerste foto. Dit jack is wat warmer dan de nieuwe stijl kleding. De huurprijs per jaar bedraagt € 20,- en aanvullend de borg € 50,-. De jacks dienen elk jaar weer in correcte staat en schoon gewassen te worden ingeleverd. Voor informatie over deze kleding informeer je bij de trainingen op het Sportiom.

Voor de wat meer gevorderde jeugd, of voor wie het gewoon mooier vindt, is er een uitgebreider pakket kleding die in 2019 is ontworpen Zie de 2e en 3e foto. Deze kleding wordt voorlopig nog tegen gereduceerde prijzen aangeboden, en indien deze kleding na 1 jaar (in correcte conditie) wordt ingeleverd ontvangt men de borg terug. Voor informatie over deze kleding mail je de voorzitter via stephan@viermakelaars.nl.
De prijzen zijn als volgt (resp. totaalprijs en waarvan borg):

schaats jack elite € 35,- € 15,-
salopette € 30,- € 15,-
schaatspak Mach 3 competitie € 60,- € 35,-
thermo marathonpak € 60,- € 35,-
warmhoud wedstrijdbroek € 35,- € 15,-
skeelerpak € 35,-
muts € 12,50
haarband € 12,50
buff € 12,50
sokken € 7,50

 
Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met de jeugdcoordinator@vijc.nl