Jeugdzaken

Hier vind je alle informatie over jeugdzaken. Heb je na het lezen nog vragen, dan kun je contact opnemen via [email protected]

Proeflessen

Elk kind is meer dan welkom om twee proeflessen te volgen. Bevalt het schaatsen of skeeleren je? Dan heten we je hartelijk welkom als lid.

Training Sportiom

Voor schaatstraining kan de jeugd bij ons allereerst terecht op zondagochtend, op het ijs van het Sportiom in ‘s-Hertogenbosch. Je leert hier de techniek van het schaatsen op noren. We beginnen de training altijd met  inlopen, waarvoor we buiten onderaan de trap verzamelen. Het inlopen zorgt ervoor dat je spieren wat opgewarmd zijn: dit is fijner als je het ijs op gaat.  Tijdens de training in het Sportiom werken we met drie verschillende groepen met kleuren caps, zodat er altijd op jouw niveau les gegeven wordt.

Training IJssportcentrum Eindhoven

De Vughtse IJsclub geeft ook training op de ‘grote’ 400 meter baan in Eindhoven: daar kun je trainen als je de basis van de schaatstechniek onder de knie hebt. We trainen met de V.IJ.C. op speciale (gereserveerde) KNSB uren, gezellig samen met andere ijsclubs. Sommige leden rijden individueel naar de trainingen in Eindhoven, anderen carpoolen (met hulp van een carpool appgroep) samen met andere leden.

Materiaal

Bij de Vughtse IJsclub schaatsen we op noren. Om goed te leren schaatsen adviseren  we echt om op noren te komen. Als je echt net begint met schaatsen dan adviseren we combi-noren.  Deze combinoren geven meer steun en zijn vaak verstelbaar. Zeker als de voeten nog groeien is dit erg handig. De merken Viking, Nijdam en Fila hebben goede combinoren:  deze zijn soms ook te vinden via Marktplaats. Mocht je geen eigen noren willen/kunnen kopen dan heeft de Vughtse IJsclub ook een ‘schaatsbank’ waar je schaatsen kunt huren voor € 20,- per seizoen (daarnaast € 50,- borg die je uiteraard aan het einde van het seizoen weer terugkrijgt wanneer je de noren in goede staat terugbrengt). Bel daarvoor met Aad Smid, 06-19134751.

Ook is er in Zaltbommel een winkel ( Stehmann Sport 2000) die is gespecialiseerd in schaatsen. Hier kun je goede schaatsen kopen en je kunt hier ook thermoplastische (klap)schaatsen  huren ( dit is voor gevorderden). Hiervoor betaal je wel aanzienlijk meer dan bij de VIJC-schaatsbank, de prijs varieert van € 125,- tot € 200,- voor één seizoen. Het voordeel is dat de schaatsen van (ook) van goede kwaliteit zijn en (ook) tijdens het schaatsseizoen geruild mogen worden als je voeten ‘er uit’ gegroeid zijn.

Als je niet op het ijs staat met je schaatsen, doe dan schaatsbeschermers om. Dit om de ijzers te beschermen en scherp te houden. Na het schaatsen droog je je schaatsen af met een (hand)doek en gaan ze (in een doek of in speciale stoffen beschermers) in je tas.

Ook adviseren we je om je schaatsen regelmatig te laten slijpen. Tijdens het seizoen helpt de vereniging je daarbij (dan kondigen we aan dat het ’schaatsen slijpen’ is op zondag en slijpen ervaren leden op verzoek de schaatsen). Door  mee te kijken, kun je het dan ook leren.

Wil je zelf je schaatsen gaan slijpen, dan kun je een braamsteentje, slijpsteen en slijptafel aanschaffen. Kijk daarvoor eens in de winkel of vraag advies.

Helm en handschoenen verplicht !

Schaatsen leer je met vallen en opstaan. Om na het vallen weer op te kunnen staan, is het dragen van een helm tijdens het schaatsen verplicht, ijs is namelijk heel hard. Handschoenen draag je niet alleen tegen de kou, maar ook om je handen te beschermen tegen het koude ijs en (heel soms) tegen de scherpe ijzers van andere schaatsers.

Clubkleding

De Vughtse IJsclub heeft voor de jeugd ook (bij voldoende voorraad) schaatskleding (jasje, salopette schaatsbroek en dergelijke) te huur. De huurprijzen variëren van € 15,- (en € 50,- borg) voor een jasje en € 25,- (en € 35,- borg) voor een wedstrijdpak. De borg ontvang je uiteraard meteen weer terug zodra je het jasje in goede staat inlevert.

Jeugdkamp

Elk jaar, meestal aan het begin van het schaatsseizoen, organiseren we een jeugdkamp. We  gaan dan een heel weekend weg! Naast het schaatsen doen we ook andere leuke dingen zoals een bosspel, een kampvuur en overnachten we in een kampeerboerderij. We vinden het super gezellig als je dan meegaat!  Als club doen we ieder jaar mee met de grote clubactie. Van de opbrengst van deze actie betalen we een deel van het kamp.

Skeeleren op de wielerbaan

De Vughtse IJsclub organiseert in de zomer ook skeelertraining voor de jeugd. De training wordt gegeven op het sportcomplex “de Leemput” Leemputtenweg 3 in Schijndel op maandagavond van 18:30 tot 20 u. Meer informatie over de skeelertraining vind je onder het kopje “activiteiten” op deze website.

Bostraining

In de zomermaanden is er ook een leuke bostraining voor onze jeugd. De training wordt van april tot en met september gehouden op zondagochtend van 9:30-11:00. Verzamellocatie: ons clubhuis “de Bindplaats” aan de IJzeren Man, Boslaan 47 te Vught. De training is bedoeld om je conditie en spieren op pijl te houden zodat je in vorm blijft voor het winterseizoen op de schaats.

 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly