Club geschiedenis

N.a.v. het 80-jarig bestaan van de VIJC heeft Jan van Kempen, lid van de PR-commissie, onderstaand verhaal geschreven.

De Vughtse IJsclub (VIJC) is opgericht op 16 oktober 1941; in 2021 bestaan we dus 80 jaar.
Een bijzonder moment van oprichting, in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is duidelijk dat toen ook het gewone leven doorging en mensen behoefte hadden aan sporten en samen iets doen. Volgens onze archivaris, Gertjan van Beijnum, waren er in december 1942 al meer dan honderd leden.
Nog enkele feiten uit de historie van de Vughtse IJsclub: er kwam op 22 februari 1956 een doorstart. Op initiatief van de Vughtse Politie Sport- en Ontspanningsvereniging werd de IJsclub uit de mottenballen gehaald. Er lag op dat moment in februari een dikke ijsplaat op de IJzeren Man. Maar helaas ook een dikke laag sneeuw. Met behulp van legervoertuigen werd er een ijsbaan gemaakt en kon de pret beginnen.
De allereerste toertocht is verreden op 22 december 1963. Ben Scheperkamp (ja, de opa van …) was toen zeer actief en tegelijkertijd trainer van de IJsclub. Een jaar later werd er een aparte trainingsgroep voor hardrijders opgericht, de “trainingsgroep Kees Broekman”.

In september 1965 kwam de eerste IJsmuts uit. Dit was ons clubblad. In datzelfde jaar in september komt Kees Verkerk naar Vught en vertoont een film over zijn fraaie 1500-meter tijdens de Olympische Winterspelen in Innsbruck, waar hij zilver won.

Vanaf 1966 werd er getraind in het ijsstadion in ‘s-Hertogenbosch “de Vliert”, toen ook al op de zondagochtend (en nu nog steeds!). Op 17 januari 1969 krijgt de VIJC een koninklijke goedkeuring.

Op 16 november 1969 is Kees Broekman (Europees kampioen 1953) gast bij de VIJC. Hij gaat mee naar Eindhoven om de stand van zaken rond de bouw van de ijsbaan aldaar te bekijken en neemt actief deel aan de training in De Vliert.

Op 15 oktober 1976 wordt het 35-jarig bestaan van de club gevierd in hotel Heidelust in Vught. In die jaren zijn de VIJC-leden Mijntje van Balsfoort en Daan Gompen onze echte schaats-sterren.

Voor de liefhebbers nog enkele gedenkwaardige latere data voor de VIJC op een rijtje:

 • 12 februari 1978: De allereerste gewestelijke marathon op de IJzeren Man
 • 17 januari 1979: De allereerste landelijke marathon die op de Vughtse IJzeren Man werd gereden. Dan is de emancipatie overigens nog niet bar ver doorgevoerd: alleen mannen mogen aan die wedstrijd meedoen. Bijna honderd deelnemers rijden ‘s avonds 100 ronden van 500 meter…
 • 17 januari 1982 weer een landelijke marathon op de IJzeren Man
 • 10 januari 1985 en wederom een landelijke marathon op de IJzeren Man
 • 15 februari 1986 organiseert de VIJC voor het eerst in haar clubhistorie de (officieuze) gewestelijke korte-baan-kampioenschappen.
 • in februari 1987 werd er opnieuw een landelijke marathon gereden op de Vughtse IJzeren Man. Uit die jaren dateren de plaatjes van de oude Citroen Dyane (die geel/blauwe “Ploegmakker”) met een grote sneeuwschuif ervoor; de echte liefhebbers kennen hem nog wel…
 • 9 februari 1991 gewestelijke marathonkampioenschappen op natuurijs van de IJzeren Man.
 • 20 december 1992 wordt het Clubhuis bij de IJzeren Man geopend.
 • 29 november 1993 is de vroegste KNSB toertocht op de IJzeren Man gereden.
 • 24 april 1998: het Sportiom in ’s-Hertogenbosch wordt geopend. Daar wordt nog steeds op zondag geschaatst.
 • het weekeind van 11 en 12 februari 2012: geen officiële Rondetocht maar op goedgekeurd ijs een familie-schaatstocht waarbij we 725 medailles hebben uitgereikt. We weten nu weer hoe alles moet.
 • vr. 25 en za. 26 januari 2013 met goedkeuring van de KNSB de officiële Rondetocht NB01 gehouden.
 • april 2016, na een grondige verbouwing heropening clubhuis De Bindplaats
 • zomer 2020 – winter 2022, corona-pandemie. Maar -met beleid- buiten sporten blijft grotendeels mogelijk.
 • 24 september 2022 de 25e ! Wielerploegentijdrit

Als je nu kijkt naar de situatie in de wereld, zie je parallellen tussen de bijzondere tijd tijdens de oprichting van de club en de bijzondere omstandigheden in de wereld tijdens ons 80-jarig bestaan. Eerst een lockdown door de corona-pandemie en nu zelfs een oorlog in Oekraïne waarvan we nog steeds niet weten hoe dat allemaal af gaat lopen.
 
Het motto van de VIJC: vanuit plezier komt succes
Dat gold rond de eeuwwisseling al voor de jeugd-trainingsgroep “Van Genabeek” maar geldt nog steeds voor de vereniging als geheel. Misschien wel daarom heeft de VIJC goede schaatsers voortgebracht; zo hebben Crispijn Ariens en Jos de Vos zich in de landelijke kijkerd gereden.
Floor Peters is al sinds haar 4e jaar lid van de VIJC en maakt inmiddels deel uit van het landelijke dames Marathon-peloton. Je herkent haar aan nummer 14.

Trots voor Vught

 • De Vughtse IJsclub is door zijn duidelijke clubkleding ook bekend op de Weissensee (Oostenrijk), de schaatsbaan van Tilburg en uiteraard die van Eindhoven.
 • En wie heeft er in z’n jeugd niet meegedaan met het Kerstschaatsen, georganiseerd door de VIJC. Hele generaties kunnen er met veel plezier op terug kijken. Hierdoor kwamen er ook weer nieuwe leden bij, vooral nu je je kunt inschrijven via Sjors Sportief.
 • Ook leren mensen in de maand mei skeeleren via Start-to-Skate bij de VIJC.
 • Dit verhaal draagt er ook toe bij dat de VIJC goed bekend blijft in Vught en omstreken. Het mag niet voorkomen dat we op een bevroren IJzeren Man staan en dat een onbekende vraagt of er geen IJsclub in Vught bestaat.


De VIJC is eigenlijk een totaalpakket van sport en gezellig samenzijn. Is het niet op de schaatsbaan dan wel in het bos, rondom de lunetten tijdens de bostraining, en skeeleren op de skeelerbaan in Schijndel.
We zijn al een tijd bezig om ook in Vught een skeelerbaan te realiseren. Inmiddels wil de politiek ook meewerken, waardoor meer zicht op de realisatie komt. Het zoeken naar een geschikte lokatie is nog wel een uitdaging.
Dan nog onze jaarlijkse “Wielerploegentijdrit” op de Boxtelseweg langs Zorgpark Renier van Arkel in Vught. Vanuit het hele land komen de wielerploegen de 4e zaterdag in september dan naar Vught.

Alles bij elkaar een mooi moment om terug te kijken op een rijke geschiedenis van de Vughtse IJsclub in dat mooie Brabantse Vught. Tachtig jaar is toch een prachtig getal. Maar ook een mooi moment om weer actief bezig te zijn, met bv. de bostraining, fietsen of skeeleren!
De VIJC maakt het allemaal mogelijk.